LRT: Senąją fotografiją prikėlęs Gintas Kavoliūnas išpildė ir 20 metų puoselėtą žmogaus svajonę

Dagerotipija, penkiaminutė, o gal druskos atspaudas? Jeigu šie terminai privertė jus suklusti, ko gero, esate senosios fotografijos gerbėjas. Gintas Kavoliūnas, organizuojantis atviras fotografijos dirbtuves, nuotraukas gali išgauti bent 10-čia skirtingų būdų.

Prisistatydamas Gintas visuomet pajuokauja, kad yra turbūt vienintelis diplomuotas fotografas Lietuvoje, diplomą gavęs nepadaręs nė vienos nuotraukos. Vietoj baigiamojo fotografijos darbo aukštesniojoje mokykloje menininkas turėjo pateikti verslo planą, kuris nesiklostė, kaip planuota.

„Pagalvojau, kodėl nepadarius eksperimento ir nepadarius vėl dagerotipijos proceso, pabandyti padaryti nuotrauką pirmuoju metodu, nuo kurio yra datuojama fotografija. Mano eksperimentai prasidėjo nuo to, kad nuėjau pas katedros vedėją ir sakau: „Nenoriu pasirodyt, koks prastas verslininkas esu, noriu fotografijos žinias parodyti.“ Sako: „Ką sugalvojai?“ Sakau: „Norėčiau pabandyt padaryt dagerotipiją.“ Sako: „Tau gyvent reikės, o tu užsiimti nesąmonėm.“ „Bet man įdomu“, – sakau. Buvo privaloma gaut ekonomistės parašą. Aš tą parašą gavau ir pradėjau daryt bandymus. Padariau tris bandymus, nei vienas iš jų nepavyko, paskui supratau, kodėl, bet nebebuvo kada kartoti. Sudėjau į diplominį, aprašiau ir gavau 8“, – prisimena G. Kavoliūnas.

Visas LRT Labas rytas reportažas: https://www.lrt.lt/naujienos/gyvenimas/13/1119950/senaja-fotografija-prikeles-gintas-kavoliunas-ispilde-ir-20-metu-puoseleta-zmogaus-svajone