Penkiaminutė

Fotografavimas  senoviniu momentinės fotografijos būdu – penkiaminute.

Įdomus senovinis fotografavimo būdas, kurio principas panašus į “polaroid”. Žmogus nufotografuojamas senoviniu fotoaparatu, tiesiai į fotopopierių, kuris iš karto ryškinamas, gaunant vienetinę nuotrauką. Tai pozityvinis nuotraukos gavimo procesas.

Daugiau fotografijų:

Fotografuojama renginyje, organizatorių įrengtoje vietoje (baldai, sienos, rekvizitas)

Fotografuojama senoviniais dumpliniais fotoaparatais, kuriais gaunamos nuotraukos dydis yra nuo 9×12 iki 18x24cm dydžio. Kadangi fotomedžiagų jautrumas šviesai yra nedidelis, fotografavimo metu reikia ramiai sėdėti ar stovėti – nuo 2 iki 30 sekundžių, priklausomai nuo aplinkos apšviestumo ir papildomo apšvietimo galimybių. Dėl šios priežasties ne visi besifotografuojantys gaunasi ryškūs, nes jei ekspozicijos metu fotografuojamas asmuo juda, dingsta jo atvaizdo maksimalus ryškumas. Šis momentas dar labiau priartina prie senosios fotografijos ir senojo fotografavimo atkūrimo. Dalyviai fotografuojasi noriai, sunkiausias ir tuo pačiu linksmiausias potyris būna išsėdėti ramiai reikiamą laiką.

Atkreipiame dėmesį, kad nuotrauka yra vienintelė, kopijų padaryti neįmanoma. Norint antros fotografijos tiesiog reikia dar kartą fotografuotis. Išdžiovinę nuotrauką įspaudžiame ženklą ir užrašome nuotrauką (kaip matote Grybų šventės pavyzdžiuose).

Pozityviniam procesui galime naudoti įrengtą laboratoriją, tačiau turime pasigaminę ir ryškinimo dėžę, tad dažnai išsiverčiame be patalpos.

Yra galimas ir variantas su kopijomis – tada popierius, į kurį fotografuota, išryškinamas kaip negatyvas. Toliau negatyvas kontaktiniu būdu dedamas ant kito popieriaus ir iš karto atspaudžiamas pozityvas (nuotrauka). Gaunamas vienetinis unikalus negatyvas ir norimas tiražas nuotraukų. Tokiu atveju spausdinimas vyksta tik įrengtoje juodoje laboratorijoje –  negatyvo ryškinimo ir nuotraukų spausdinimo procesą galima stebėti ir jame dalyvauti. Stebint ryškinamą nuotrauką pamatomas užburiantis fotografijos stebuklas. Negatyvinio proceso metu galima įterpti užrašus.

Daugiau fotografijų rasite čia: Fotosalonas Pavasario šventėje

Su šiuo procesu esame lankęsi parodose, mugėse, šventėse, korporatyviniuose renginiuose, privačiuose gimtadieniuose, vestuvėse. Tai smagi ir įdomi atrakcija, pritraukianti žmonių dėmesį ir paliekanti atminimui fotografiją rankose.

Kviečiame savo akimis pamatyti procesą ir nusifotografuoti artimiausiame renginyje arba susisiekite kontaktais, parodysime pavyzdžių gyvai.