Camera obscura

Camera obscura – pro mažą skylutę įsiskverbianti šviesa ant visiškai tamsios patalpos sienos projektuoja apverstą vaizdą.” Čia ir toliau iš Wikipedijos

Camera obscura (lot. tamsus kambarys, taip pat – Pinhole) – optinis įrenginys, naudotas dailininkų ir turėjęs įtakos fotografijos atsiradimui. Reiškinys, kuris padėjo sukurti camera obscura, tyrinėtas dar Modzi ir Aristotelio, tačiau pirmasis detalus prietaiso aprašas atsirado 1485 m., jo autorius – Leonardas da Vinčis.” Plačiau skaitykite Wikipedijoje angliškai.

Tai gana paprasta ir įdomu. Pasirenkama patalpa, kuri turi vieną ar kelis langus į lauką. Langai aklinai užtamsinami, ir padaroma maža skylutė. Šviesa, krentanti per skylutę suprojektuoja vaizdą ant kambario sienų. Pastatę baltą ekraną ir kėdas, gaunme “gyvo vaizdo“ kinoteatrą. Visi gali žiūrėti norimos trukmės realaus gyvenimo kino seansą – tereikia pasirinkti tinkamus langus pro kuriuos gyvenimas verda :-)

Mūsų Camera obscura, sumontuota 2012 vasarą fotografinės stovyklos Juodenėnuose metu (šioje stovykloje obscurą gaminomės 5 metus iš eilės, iki 2017):

O čia – pasiskolintas vaizdas. Ateityje galvojame apie mobilia palapinę, kurioje būtų galima patirti kamerą obskurą bet kur. Viduje turėtų atrodyti kažkas panašaus į vieną iš šių vaizdų:

pirmosios foto šaltinis / antrosios foto šaltinis

Jei ieškote Camera obscura fotografavimui gamybos – ty PINHOLE fotoaparatų gamybos – darome ir tai. Keletas nuotraukų iš vyksmo, kurį organizavome – pinhole gamyba iš degtukų dėžutės.