Raimundas Bernadickas, MO pinhole kameros kūrėjas

Pasaulinės PINHOLE kameros dienos proga, kalbiname Raimundą Bernadicką, MO pinhole kameros kūrėją.

nuotraika Žilvino Glušinsko  (Marshal Mnym)

nuotraika Žilvino Glušinsko (Marshal Mnym)

Egidijus: Pirmas impulsas buvo pakalbinti Raimundai tave apie tai, kaip viskas prasidėjo. Apie tai jau yra klausinėjusi Paulina Janusaite (Republic X), tad įmanomais būdais susilaikau ir pradedu nuo kito klausimo:    MO pinhole camera – kodėl MO?

Raimundas: Tai va, Yra kameros ZERO, NOON, NATASHA – norėjau, kad skambėtų ir lengva būtų įsiminti beveik kaip šūvis “pokšt”- MO. Dar MO sutapo su pirmomis žmonos vardo raidėmis :)

Egidijus: Taigi, galima sakyti kameros pavadinimas yra dedikuotas žmonai – MO, pagal Modestą. Dabar kameros pavadinime atsirado švelnumo ir moteriškumo. Ar žmona žino šią tavo dedikaciją? Kaip nors sureagavo? Ką nors pasakė?

Raimundas: Taip, žinoma žino – be jos cenzo nei viena kamera nepalieka namų.

Egidijus: Ar ji apžiūri kameras? Ar gal prisideda prie jos pagaminimo?

Raimundas: Aš perdirbu senas, naudotas kameras. Ji prižiūri, kas būtų estetinis vaizdas – į technines subtilybes nesigilina, pasitiki manimi.

Egidijus: Tavo minimos perdirbamos kameros yra AGFA CLACK? Koks modelis? Aš savo rankose vartau MO pinhole kameros modelį 54.

Raimundas: Esu perdaręs: AGFA CLACK, AGFA CLICK, Baldixette, Ilford , AGFA Isola. Medines 5×4″ esu padaręs 4vnt. – visos skirtingo židinio nuotolio. Pastarąsias darau ypač retai – tai prabangos dalykas dėl joje naudojamu fotografinių medžiagų.

Nuotrauka R. Bernadicko

Egidijus: Modelis 66 ir Modelis 54?

Raimundas: Modelis 66 reiškia kadro formatą 6×6. Modelis 54 – 5×4″. Taip pat yra modelis 69.
Ant kameros rašosi dar serijos numeris (serial number). Jis yra 001/499. Pirmi skaičiai reiškia kelinta tai kamera (kiekis koks jau pagamintas), o 499 – kiek iš viso bus pagaminta. Žadu ilgai gyventi.

Egidijus: Kokia yra tavo pagamintų kamerų geografija? Kur jos iškeliauja?

Raimundas: Visos kameros lieka Lietuvoje. Yra 5-6 kameros model66, kurios iškeliavo į UK, tačiau jos buvo skirtos lietuviams.

Egidijus: Lietuviška kamera lietuviams? Ar buvo užklausimų iš užsienio ar užsieniečių?

Raimundas: Buvo. Ne vienas. Visiems mandagiai atsakiau, kad kameros skirtos tik Lietuvai ir lietuviams, kur jie begyventų.

Egidijus: Kodėl taip sugalvojai?

Raimundas: Tai tiesiog pinhole populiarinimas. Užsieniečiai gali įsigyti kitas – NOON, ZERO ir taip toliau. Kartais tiesiog dalinu kameras :)

Egidijus: Tai užsiėmi tuo “iš idėjos” ?

Raimundas: Nežinau ar vien “iš idėjos”. Pirma – man patinka gaminti. Antra – patinka kai kiti džiaugiasi tavo kūriniu. Trečia – jei nors viena kamera liks po manęs “dirbanti” anūkų anūkams – bus tikrai smagu.
Dar noriu paminėti, kad MO remia EPIGONE  – gamina/graviruoja užrašus.

Egidijus: Supratau. Ačiū.

...

(fotografijos autoriaus nepavyko atsekti)

Kai taip va skleidi kameras aplink, gamini ir dalini – ir stebi ką tau atsiunčia, yra įkurta MO Pinhole Facebook’e ( fb.com/MoPinholeCamera ) – matai fotografuojančių darbus – ką pastebi? Ar turi mėgstamiausių, įsimintinų tau pačiam MO-pinholistų?

Raimundas: Ne visi viešina savo darbelius – FB geriausiai matosi Ramūno Danisevičiaus, Inga Dinga darbai. Ingos darbuose jaučiasi moteriškas švelnumas. Ramūnui kiekvienas kadras gaunasi beveik tobulas. Neseniai “prabilo” Aušra Barysienė su dvigubos expo pinholiniais darbais. Žinau,kad puiki fotografė Svetlana Batura turi MO kamerą – bet nemačiau darbų.

Egidijus: Bendruomenė, besinaudojanti MO pinhole kameras jau yra. Gal kada įvyks MO pinhole įvairių autorių paroda?

Raimundas: Manau surengsime. Jau šiuo metu projekte Medium Format Film Swap dalis fotografavo MO pinhole kameromis.

Egidijus: MO kameros naudoja juostas, popierius, plokšteles. Ką galvoji ir ką pastebi – ką manai – kokia laukia klasikinės fotografijos ateitis?

Raimundas: Manau, kad kažkiek “dinozaurų” megėjų klasikinės fotografijos liks – kitus teks išsisugdyti. Arba įklampinti gražiais darbais ir pavyzdžiais.

Ramūnas Danisevičius. Pavasaris dviem . 2014 MO pinhole camera 6x6

Ramūnas Danisevičius. Pavasaris dviem . 2014 MO pinhole camera 6×6

Egidijus: Ką manai apie fotografavimą analogine technika Lietuvoje? Gamini MO kameras, matyt neatsiejamai tenka toje bendruomenėje irgi dalyvauti. Įsisteigė Lietuvos analoginės fotografjos asociacija (LAFA) – bandoma apjungti idėjas ir pajėgas. Ar ketini prie to prisidėti?

Raimundas: LAFA žinau. Man dar viena veikla būtų jau per daug – esu dirbantis žmogus. MO tik laisvalaikis, kurį pavagiu iš šeimos.

Egidijus: Ar yra kokia nauja kamera, kurią norėtum sukonstruoti, išbandyti?

Raimundas: Norėčiau – su keičiamu židinio nuotoliu ir keičiama F.

Egidijus: Pabaigai – ką norėtum palinkėti Lietuvos fotografams PINHOLE kameros dienos proga?

Raimundas: Jei trumpai tai – palinkėčiau nebijoti ir patiems gamintis kameras – fotografuoti eksperimentuoti.

Egidijus: Ačiū!

Kalbino Egidijus Kabošis.
Fotografijos, jei nepažymėta kitaip – Raimundo Bernadicko.