Mokykla gyva mene

“Mokykla gyva mene” – edukacinė programa, skirta Vilniaus miesto bendrojo ugdymo įstaigų 5 – 12 klasių moksleiviams; joje jau dalyvavo virš 300 paauglių. Pagrindinis programos tikslas – per teorinius, kūrybinius, žaidybinius užsiėmimus supažindinti moksleivius su įvairių sričių mokslo ir meno sąsajomis, praplėsti vienos meno rūšies suvokimą. Daugiau apie programą skaitykite čia.

2014 metų sausio mėn. užsiėmimų ciklą apie skaitmeninę ir alternatyvias fotografijos technikas Antakalnio gimnazijos mokiniams veda  menininkai Gintas Kavoliūnas ir Egidijus Kabošis iš VšĮ “Atviros fotografijos dirbtuvės”.

1529762_271503246338483_1286242730_oPirmojo susitikimo metu dalyviai susipažino su kūrybinių dirbtuvių vedėjais ir su NDG edukatoriais.  Aptarėme, ko vedėjai ir dalyviai tikėjosi iš šios programos, kokius tikslus išsikėlė. Pačią fotografiją pradėjome tyrinėti nuo fotografijos istorijos apžvalgos – ir teoriškai ir praktiškai. Moksleiviai uždavė klausimus ir apžiūrėjo fotografinės įrangos pavyzdžius. Susitikimą vainikavo  paroda „Siūlau naują pasaulį. Vito Luckaus (1943 – 1987 ) fotografijos retrospektyva“, – vieno menininko kūryboje ieškojome skirtingų fotografijos žanrų ir raidos etapų ženklų, kartu bandėme įminti  kūrinių mums užduodamas mįsles. Nuotraukos iš susitikimo čia.

1507393_273011369521004_1397744875_oAntro susitikimo metu dirbtuvių vadovai mokinius pasitiko šiuolaikinėje fotografijos studijoje, papasakojo apie joje esančiaus įrengimus ir jų paskirtį. Fotografas Gintas Kavoliūnas supažindino dalyvius su pagrindiniais portreto apšvietimo būdais ir pakvietė gilintis į portreto kūrimo subtilybes. Moksleiviai fotografavosi. Svečiavomės FOKO fotostudijoje, dėkojame Mindaugui pasidalinusiam darbų pavyzdžiais ir patirtimi. Nuotraukas iš susitikimo žiūrėkite čia.Užsiėmimų ciklą apie fotografiją remia “Foko fotostudija”

1538803_275948355893972_828138440_nTrečiąjį susitikimą NDG Edukacijos kube vyko alternatyvių fotografijos technikų dirbtuvės. Dirbtuvių vedėjai pristatė fotografinių technikų paveldą. Kiekvienas savo rankomis galėjo išbandyti cianotipijos ir penkiaminutės technikas. Nuotraukas galite iš susitikimo žiūrėkite čia.

Paskutiniojo užsiėmimo metu dirbtuvių patirtimi mokiniai pasidalins savo mokykloje. Naudodamiesi įgytomis portretavimo ir nuotraukų spausdinimo žiniomis, jie fotografuos(is), iš atspaustų nuotraukų galės sukurti parodėlę mokyklos koridoriuose. Paskutinė susitikimų dalis bus skirta įspūdžiams bei rezultatams aptarti – vedėjai ir dalyviai diskutuosime, ką įsimintino kiekvienas patyrėme, kokią temą vertėtų plačiau ištyrinėti…

[ Nuotraukos iš paskutinio susitikimo ir parodos dokumentacija čia. ]

Programa “XX – XXI a. Lietuvos dailė. Mokykla gyva mene” yra Lietuvos muziejų asociacijos projekto “Muziejus – mokykla – moksleivis. Muziejų ir bendrojo lavinimo mokyklų nacionalinis partnerystės tinklas” dalis.

Mokykla gyva mene facebook: https://www.facebook.com/mokykla.gyvamene